bouwjaar
verdwenen
afkomstig van
geschiedenis

In 1702 werd de Krijgsman vanuit Amsterdam naar Muiden verplaatst. Op een oude kaart staat de fabriek bij Muiden vermeld als "Kruyt Molen van de Hr. van Kuyck".

De kruitmolen werd toen bediend door 6 knechten en 10 paarden.

"De Krijgsman" was de enige kruitmolen die het stoomtijdperk haalde. In 1869 werden hier de rosmolens vervangen door de stoommachine en dit betekende dus het einde van de buskruitmolens in ons land.

De toren voor de opslag is gesloopt, i.v.m. de bouw van nieuwe woningen op deze locatie.
-----

De kruitmolen De Krijgsman van Abr. Bredius en Compagnie was Nr. 2 van de 12 in 1807 nog bestaande kruitmolens. Hij werd toen bediend door 6 knechts en 10 paarden.
Bron: "Een blik op de buskruitindustrie in de Lage Landen", scriptie door Johan Verachtert, Universiteit Gent 2001-2002.

 

21-05-1862:  Nieuwe Rotterdamsche courant : staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad

Gisteren morgen had er een ontploffing plaats in den kruidmolen van den heer Bredius buiten Muiden. Een arbeider bekwam vrij ernstige brandwonden, terwijl een paard gedood werd. Door doeltreffende maatregelen werd de ontstane brand spoedig gebluscht en daardoor verdere onheilen voorkomen.

28-05-1862: Algemeen Weekblad
"In den morgen van den 19. jl. heeft in de buskruid-fabriek van den heer Bredius te Muiden, eene uitbarsting in den korrelmolen plaats gehad, waardoor de persoon die in den molen het paard voortdreef, zwaar gewond en het paard [....]"
-----

Algemeen Handelsblad, 13 januari 1888:
"In den loop dezer week zullen van den buskruitmolen bij Muiden naar de reede van Maassluis verzonden worden ongeveer 118,000 kilogram buskruit, bestemd voor de Westkust van Afrika."