bouwjaar
verdwenen
1848 - 1854 afgebroken
geschiedenis
De blauwselmolen van J.M. Gogel werd in 1854 afgebroken. Het terrein werd daarna als kwekerij gebruikt, aan de Bloemendaalseweg stond een hek met "Het Anker" erop.
Bron: onbekend.
-----

In Overveen in de buurt van de tegenwoordige Dompvloedslaan stond de molen 'Het Anker' welke in 1848 werd afgebroken. In 1803 was de productie van deze molen 285.000 pond blauwsel.
Bron: Toelichting bestemmingsplan Landelijk Gebied - 26 september 2002, gemeente Bloemendaal.
-----

Het Anker was een blauwselfabriek, staande aan de tegenwoordige Dompvloedslaan. In een blauwselfabriek werd het, uit Saksen aangevoerde kobalt tot poeder vermalen. Dit poeder werd op de blekerijen gebruikt om het linnen een helderder aanzien te geven.
Het Anker was, tijdens de Restauratie, in de plaats gekomen van het oude buitenverblijf "Vreedensrust".
Na de val van Napoléon werd Jan Isaac Alexander Gogel, tijdens de Franse tijd minister van financiën, eigenaar en oefende het bedrijf tot 1820 uit, toen hij tot staatsraad werd benoemd door koning Willem I.
Na zijn overlijden in 1821 werd het gekocht door de eigenaresse van de hofstede Bloemenheuvel, Anna Catharina Jacoba Borski.
De blauwselmolen werd in de eerste helft van de 19e eeuw gesloopt, later onderging het bijbehorende herenhuis hetzelfde lot.
Bron: Noord-Hollands Archief, inventaris 1.1.25 archieftoegang 160 Landgoed Elswout te Bloemendaal.