bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
De Mulgouw was een drassig gebied tussen Venlo en Tegelen, dat zijn naam ontleende aan de oude Mulbeek. Deze ontsprong op Den Berg boven de Bovenste Molen te Venlo (Tenbruggencatenummer 03903 c), dreef daar de Bovenste en de Onderste molen (Tenbruggencatenummer 06681 x) aan en stroomde verder naar Tegelen. Daar vulde hij de grachten van De Munt, dreef de Geërfden molen bij de Molenpas aan, en mondde langs het Eng en Engerveld uit in de Maas.

De Geërfden molen was op moerassige ondergrond gebouwd en als vakwerkmolen opgetrokken. Het waterrad en het maalgangdrijfwerk waren van hout.

In de 16e en 17e eeuw streden Venlo en Tegelen om het water van de Mulbeek door hun gebied te laten stromen. Venlo verlegde daartoe enkele malen de loop, waartegen de Tegelers natuurlijk bezwaar maakten. Uiteindelijk bleef de beek vanaf 1662 naar Venlo stromen, waarmee de oude Mulbeek buiten bedrijf kwam.

De Geërfden molen draaide toen al lang niet meer, men moest met zijn graan naar de Holtmeulen (Tenbruggencatenummer 03903 b).

Bron: "De Geërfden molen aan de Molenpas", artikel door P.J.W. Poeth. Met dank aan H. van der Kaay.