bouwjaar
bestemming

Het malen van graan en mosterd op vrijwillige basis

afkomstig van
omwentelingen
geschiedenis

Het Amelandse dorp Hollum heeft in de loop der tijden vier molens gekend. Al deze molens verdwenen in de loop der tijd. De laatste was 'De Verwachting', in 1840 gebouwd door molenbouwer Van der Meer uit Harlingen in opdracht van Hendrik Willems de Boer.
Tot enkele jaren voor de Tweede Wereldoorlog bleef men gebruik maken van de windkracht, zij het dat de molen dat toen al geruime tijd met één roede moest doen. Vervolgens ging men over op een dieselmotor, maar toen in de oorlog hiervoor geen brandstof meer verkrijgbaar was, werd (nog altijd met één roede) weer op de wind gemalen. Vervolgens is in 1949 de molen wegens bouwvalligheid gesloopt.

De gedachte aan de laatste molen van Hollum verdween echter nooit helemaal en diverse malen werden plannen gemaakt.
In 1991 werd tot herbouw overgegaan. Dit was mogelijk door financiële steun van diverse instanties en bijdragen van de bevolking. Met de herbouw werd een stukje verdwenen historie teruggehaald. Voor de herbouw is gebruik gemaakt van een historisch achtkant (1877) uit het Overijsselse Brucht. In 1992 kwam het werk gereed.

De molen is regelmatig in bedrijf, zowel voor het malen van meel als het maken van mosterd.

Het koppel mosterdstenen in het bijgebouw wordt technisch gezien op eenzelfde manier aangedreven zoals de zagerij bij de grote koren-, pel- en houtzaagmolen van Burdaard: vanaf een rondsel aan het spoorwiel, wordt een aftakkende as naar het koppel mosterdstenen (blauwe stenen) aangedreven.