- trivia
In het kadaster van 1832 staat de (zeer waarschijnlijke) locatie van de molen, Alem, Maren en Kessel C (3) 610, als tuin op naam van Gijsbertus Koolen.
Alem is een Nederlands dorp in de Gelderse gemeente Maasdriel, gelegen aan de Maas. Het dorp telt 654 inwoners (per 1 januari 2009). Tot 1958 hoorde het bij de gemeente Alem, Maren en Kessel in de Brabantse streek het Maasland. Als gevolg van het kanaliseren van de Maas kwam Alem op de Gelderse oever te liggen. De andere dorpen Maren en Kessel werden bij de gemeente Lith gevoegd.
Alem wordt voor het eerst in 1107 genoemd. Het eerste deel van de naam 'aa', is een Germaanse aanduiding voor water. Het tweede deel van de plaatsnaam is afgeleid van 'heim', dat woonplaats betekent.
Bron: Wikipedia.Toen de molen er nog stond, lagen Maren en Alem aan dezelfde kant van de Maas. Maar om nu van
Maren naar Alem te komen moet je de Maas over met het veerpond. De Maas is namelijk in 1933 korter
gemaakt om overstromingen te voorkomen en het Moleneind ligt nu aan de Alemse kant van de Maas.
Er is nog steeds een Moleneind in Alem. De molen stond dus voorheen in de gemeente Maren en was het de molen van Maren en niet van Alem.Informatie van Jheroen Dorenbosch, 20 november 2023
-
Molen 11654 Molen van Maren (Alem)Detail oude kaart (30º gedraaid), met de molem gemarkeerdMolen 11654 Molen van Maren (Alem)Detail oude kaart, situatie voor het rechtgraven van de MaasMolen 11654 Molen van Maren (Alem)Detail kadasterkaart 1832, in de haakse weghoek kavel 610Molen 11654 Molen van Maren (Alem)
Tekening H.A. van Tricht, 1855 (coll. Heemkundekring Maasparels Alem c.a.).
De molen in de tekening met het kruiende ijs is zeker niet de molen van Alem. Die was al 25 jaar gesloopt toen de prent getekend is, het zou er zo uitgezien kunnen hebben.