bouwjaar
circa
verdwenen
ingestort
eigendomshistorie

Als eigenaars werden achtereenvolgens genoemd de familie Minderad, W. Feenstra, A.J. Vellinga en S.S. van der Werf.

geschiedenis

1700: In 1700 liet molenaar Willem Philippus uit de Kerkbuurt de standerdmolen vervangen door een moderne achtkante stellingmolen. De bouwer was een molenmaker uit Ureterp, hij breidde de molen meteen uit tot "peldegarst en rogmolen". 

1714: Bij de molen woonde de chercher Ulbe Hibbes Banterd. In 1714 constateerde hij blijkbaar dat de molen te weinig opbracht of dat er gefraudeerd werd, want toen kwamen er 200 soldaten en 20 ruiters uit Leeuwarden om toezicht te houden op het verwijderen van de spil. Aangezien de molen later wel weer werkte, zal de spil daarna wel weer gerestitueerd zijn. 

23-04-1833: Leeuwarder courant

Men vraagt op den 12 Mei eerstkomende of eerder een ROG MOLENAARSKNECHT. het Rogge- en Tarwemalen goed verstaande. Men vervoege zich in persoon of met gefrankeerde brieven bij S.S. VAN DER WERFF, te Dronrijp.

1847: In 1847 werd gepoogd de molen 13 voet te verhogen vanwege de windvang, de onderbouw zou opgemetseld worden. Echter toen de molen opgevijzeld stond, stortte het geheel in, waarbij een arbeider omkwam. Toch werd de molen in zijn grotere vorm gerealiseerd. 

Bron: Koren- en pelmolen "Hommema-State" te Dronrijp, artikel door Dick Bunskoeke in De Utskoat nr. 33, maart 1984.