bouwjaar
Onderbouw deels 1693
bestemming

Het fabriceren van lijnolie op vrijwillige basis

molenmaker
Fa. C.W. Fray, Westzaan (1975)
omwentelingen
eigendomshistorie

Vereniging De Zaansche Molen is eigenaar vanaf de bouw, sterker nog: zij had daartoe opdracht gegeven.

geschiedenis

Molen De Bonte Hen is een in 1975 gebouwde, als oliemolen ingerichte achtkante bovenkruier met stelling. Hij is herbouwd op de plaats waar van ca. 1693 tot 1935 een soortgelijke molen van dezelfde naam stond. In dat laatste jaar werd die, op de onderbouw en de schuur na, gesloopt. Onderachtkant en schuur zijn daarna jarenlang als opslagplaats in gebruik geweest.

In 1973 is het molenrestant door De Zaansche Molen aangekocht en in een tijdsbestek van vijf jaar tot complete oliemolen hersteld. Diverse onderdelen van de in 1964 verbrande oliemolen De Koperslager, zoals bovenas, roeden en wentelas, konden nog worden gebruikt.
Eind 1975 was de molen draaivaardig; het oliewerk werd in de periode 1977-1979 voor het overgrote deel nieuw gemaakt en sindsdien wordt er ook veelvuldig olie geslagen.

De molen is op een voor en oliemolen gebruikelijke wijze ingericht met een voor- en naslag, beide met vuisters en stampers, en een koppel kantstenen. Verder staat nog een pletterij opgesteld, afkomstig uit de naburige molen De Os.
Op de zolder van deze molen bevindt zich een harenmakerij: veel haren die in gebruik zijn bij de huidige oliemolens zijn hiervan afkomstig.

Beide in 1975 gestoken Potroeden hadden vóór deze molen nog in drie andere molens gezeten, vermoedelijk is dat een record. Helaas was dat op 24 maart 2009 voltooide tijd, omdat zij die dag werden vervangen, zij waren namelijk 'op'. Men heeft die dag nieuwe gelaste roeden gestoken.

In augustus 2014 begon Molenmakerij Saendijck met noodzakelijk herstel aan de fundering. De molen is op een betonnen plaat gezet, die op zijn beurt weer wordt gesteund door tientallen pulspalen die tot op ruim 16 meter diepte zijn geperst. Op 25 maart 2015 draaide de molen voor het eerst in maanden weer.
Begin 2022 werd de stelling grondig nagekeken.