In het gehucht "Kerkeind" aan de huidige Kerkeindseweg moet al in de veertiende eeuw een watermolen hebben gestaan als onderdeel van het goed "Ter Vloet", eigendom van de toenmalige heren van Deurne. Als residentie is Ter Vloet de voorganger van het Oud Huis (ook genaamd Klein Kasteel) aan het Haageind. Wellicht mogen we daarom de wateroliemolen van Ter Vloet beschouwen als de voorganger van de watermolen aan het Haageind, die in 1387 voor het eerst werd genoemd.
De wateroliemolen van Ter Vloet, liggend op de Vlier, was een leengoed van de heren van Cranendonck en moet eind zestiende of begin zeventiende eeuw zijn afgebrand. Er zijn geen (bovengrondse) resten meer van waarneembaar.
Informatie van L.J. Keunen, 2 augustus 2004.
-----
De oliemolen bij het landgoed Ter Vloet staat al vermeld in een cijnsboek uit 1340.
Hij zou tot 1650 in bedrijf zijn geweest.
Bron: Watermolens in Noord-Brabant vroeger en nu, Ir. Piet-Hein van Halder, 2010.
-----
Het Klein Kasteel werd gebouwd als opvolger van een residentie op het goed Ter Vloet, stroomafwaarts gelegen langs de Vlier in het gehucht Kerkeind. De verplaatsing stroomopwaarts naar het Haageind moet in de tweede helft van de 14e eeuw hebben plaatsgevonden. Het Klein Kasteel bestaat tegenwoordig uit de 14e-eeuwse donjon, een 17e of 18e-eeuwse lage boerderijaanbouw en een aangebouwd wit herenhuis uit 1857. Het was tot 1795 een leengoed van de heren van Cranendonck, evenals de naastgelegen Haageindse watermolen (oudste vermelding 1387). Ook de watermolen op het goed Ter Vloet was een Cranendoncks leengoed. Die watermolen brandde in de 17e eeuw af en werd niet meer herbouwd.