- trivia
- De locatie in "Watermolens in Noord-Brabant vroeger en nu" is niet correct. Invulfout; 38 moet zijn 36, bij de coördinaten oost moet dus staan 05 36 50 20. De Goorloop vormt de grens tussen Lieshout en Aarle Rixtel. Links van de beek ligt Lieshout, rechts Aarle Rixtel.
Piet-Hein van Halder, 23 aug. 2010.
-----
De Peesgalloop kruiste de huidige Lieshoutseweg vroeger ca. 50 m oostelijker dan nu, de beek is later rechtgetrokken en daarmee ook de gemeentegrens tussen Lieshout en Aarle-Rixtel. Daardoor ligt de locatie van de molen [die afwijkt van het hierboven vermelde!] nu beoosten de Goorloop, maar valt wel nog steeds kadastraal onder Lieshout. Het betreft in het kadaster van 1832 perceel Lieshout H (1) 146, dat bestaat nog steeds als het huidige perceel Lieshout L 504. De Lieshoutse toponiemnaam daar is het Schapenwielleke.
De molenrechten van deze watermolen gingen over naar de windmolen in de Molenheide langs de Kievitlaan (Tenbruggencatenummer 17888).
Joop van den Baar, namens Heemkundekring 't Hof van Liessent, 6 aug. 2021.
Doordat de huidige Goorloop de plaatsnaamgrens tussen Lieshout en Aarle-Rixtel vormt, valt de molenlocatie nu eigenlijk onder Aarle-Rixtel. Wij houden echter de nog steeds geldende kadastrale indeling onder Lieshout aan.
Op oude kaarten staat tussen Lieshout en Aarle-Rixtel het buurtschap Moleneind aangegeven.
Op het kadastrale verzamelplan van Aarle-Rixtel uit 1832 staat de brug over de "Lieshoudsche Loop genaamd de Peesegal" benoemd als "Wartelbergsche brug".
Op kadasterkaart Stiphout A (1) uit 1832 staat op het aan Lieshout aansluitende perceel "Hertogsveld" vermeld.