- wetenswaardigheden
23-01-1883: Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant
De ramp, die Muiden trof, staat niet alleen in 'slands geschiedenis. In 1622 ontstond er brand in den kruitmolen op den Heiligen- of Overtoomschen weg te Amsterdam, waarbij eenige menschen werden gedood; In 1624 in den molen van Jan Van Hoorn, eveneens aldaar gelegen , waarbij vier menschen en een paard omkwamen; drie paarden werden gekwetst; In 1625 nog eens brand in den molen van Joris Adriaanbze; het buskruit geraakte door de vonken van een spijker, dien een der knechten wilde inslaan, in brand. De molen en eenige daarbjj staande gebouwen , met eenige lasten buskruit en een menschenleven gingen daarbij verloren, maar de kruittoren met eenige lasten buskruit bleef behouden. In 1657 nog eens. In 1709 sprong de kruitmolen het „Oorlogschip," op den Heiligen weg, in de lucht, waarbij eenige menschen omkwamen en een groote schade werd berokkend aan de naaste buren, bij zonder aan de westzijde, waarheen de wind was. De slag deed de huizen te Haarlem, Beverwijk en elders dreunen. In 1807 sprong het schip met buskruit te Leiden, waarbij 150 menschen onder het puin werden bedolven.
- trivia
onderstaande afbeelding:
Overblijfsel der Kruytmakerye SOLLENBURG aan de Overtoomse Weg by Amsterdam, gesprongen den 14 Aug. 1758.
De ontplofte kruitmolen 'Sollenberg' aan de Overtoom achter het latere nummer 141, t.h.v. de latere Vondelstraat even ten zuiden van de Tweede Constantijn Huijgensstraat, gezien in de richting van de Leidsepoort.
Techniek: ets en gravure. Datering vervaardiging: 1758.
datering: Na 14.08.1758
collectie: Tekeningen en prenten
vervaardiger: Liender, Paulus van ;
Fouquet Jr., Pierre (vervaardiger en uitgever)
Afbeelding 3:
twee medaillonnen:
(links)Cornelia Balthazarina Hasselaar, echtgenote van
(rechts) Joan Servaas, beroep lijnslager
ingezonden door Ton Faase, 27 aug.2010
auteur Boek De Hofstede Land en Duin onder Overveen.
-----
De locatie is een ruwe schatting op basis van de beschrijving.
Ongeveer op deze locatie staat op de kaart van Jan Mol uit 1770 een buitenplaats of tuin genaamd Sollen.
-----
10-06-1622: Een Bos-Kruitmolen vliegt in brandt
Des Jaars daer aen, 1622 den 8 van Zomer-maandt des nachts is er in een Verwery, die groote schrik veroorzaekte. Den tweeden dagh hier na op de middagh, raekten het vuur in een Bos-kruit Molen, gelegen op den Heiligen Wegh even buiten Amsterdam. De slagh van ‘t Bos-kruit wiert door de gantsche Stad gehoort, en beschadighde veel huisen daar ontrent, ook blevender eenige menschen doodt.
In t Jaar 1624 den 14 van Slachtmaandt raakten de Bos-kruit Molen van Jan van Hoorn op de Heilige Wegh buiten Amsterdam in brandt, daar met een slagh vier menschen en zo veel paerden gequest wierden maer, een bleef doodt, de reste ontquament. De Stove en ’t Meel-huis raekte in de vlamme, doch de nieuwe gebouwde Kruit Toren bleef onbeschadight
(Juni 1625:)
Des Jaars daar aan, is diergelijk ongeluk weerom op de Heilige Wegh gebeurt, alzo een van de dienaers in de Bos-kruit Molen van Joris Adriaansz, Bewinthebber van de West Indische Maatschappij, een spijker of net anders hechten wilde, door wiens vonken, de Molen, met eenige Gebouwen daer by, in de lucht vloogh, met vernielinge van een man: de Kruit-Tooren daer eenige lasten Bos-kruits in lagen, wiert behouden
Bron: Historische Beschrijvinge van Amsterdam, VI. boeck, uitg. T. van Domselaer.