bouwjaar
circa
verdwenen
gesloopt
geschiedenis
Een aantal jaren heeft er op het Springendal, eigendom van de heer Gerhard Jannink, een klein waterrad gedraaid voor de opwekking van elektriciteit. Daartoe dreef dit rad een dynamo aan, die de nabijgelegen boerderijen Meerbekke en Molenkamp 120 Volt stroom kon leveren.

Het water werd en wordt nog steeds opgestuwd in een kleine kolk of vijver, die in de volksmond nog 'Janninks kolk' heet. Het rad werd aangebracht in de 1920-er jaren. De heer L. Brink uit Almelo tekende het molentje in de zomer van 1953, een dag voordat het zou worden afgebroken. Thans duiden de waterval en een enkele paal de plaats nog aan.

Bronnen:
- Molens, Mulders, Meesters, H. Hagens, 1978, blz. 479.
- De bronnen, art. in 125 jaar wassen aan de Springendalse beek, Ben Morshuis, 2011.

-----

Wat bijzonder om nog weer wat terug te vinden van het schoepenrad waarmee mijn grootvader Ir. Gerhard Jannink de boerderijen De Meerbekke en die van de familie Harmsen van stroom voorzag.

Eén ding stond grootvader Ger steeds voor ogen, namelijk een maximale benutting van de door de natuur aangeboden energie. Mooie voorbeelden hiervan zijn onder andere de zonneboiler op het dak van de woning aan de Getfertsingel in Enschede, opgeleverd in 1940 en het waterrad op het Springendal die energie (voor verlichting) opleverde voor 2 boerderijen. Maar ook op zijn Landgoed op Mander werd naar hartenlust geëxperimenteerd met windmolens voor energie opwekking en verder lag het in zijn bedoeling om met kunstmest, stikstof bacteriën en zonne-energie de aller onvruchtbaarste grond, die op dat moment voor handen was, tot renderende landbouwgrond te maken.

Wat betreft de locatie van het Schoepenrad kwam ik een ingekleurde plattegrond van het Springendal tegen met daarop de beide boerderijen en de locatie van het schoepenrad ingetekend.

Hans Jannink, 11 september 2022