bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis
Oorspronkelijk stond op de vierkante onderbouw een wip-stellingmolen. Nadat deze verbrandde, maakte men er een ronde stenen molen van.

Op 11 november 1381 werd "Herbaren van Riede beleend met het geracht en de molen van Werkendam enz." Herbaren van Riede, werd geboren rond 1355, was heer van Pendrecht, ridder (1379, 1402), heemraad van de Grote Waard (1410). Hij trouwde in 1402 met Liedwi van Nispen. In 1450 ontving Herbaren van Ride (geb. rond 1430), heer van Werkendam, in 1450 in leen de ambachtsheerlijkheid met schoutambt, gemaal, bieraccijns, kerkgift en molen in Werkendam.

In 1632 was sprake was van 115 huizen en éénen koornmolen.
(Kabinet Van Nederlandsche En Kleefsche Oudheden, deel 4, 1793.)

In een akte verleden voor schout en schepenen van Werkendam van februari 1652, staat dat "Kornelis Pauwliszn van Oosterhout, molenaar van de wint- en rosmolen met de geheele schuyr ende huysinge neffens de poort aen de westsijde, die huurde voor de tijd van zeven achtereenvolgende jaeren, de prijs bedroeg vijf gouden Carel guldens 's jaers."
(Bron: Hist.Vereniging Werkendam, uitgave sept. 2007, samengesteld door Martin Boot en Bas voor den Dag)

Oprechte Haerlemsche Courant, 30 maart 1688:
"Men laet yder weten, dat de Wint-Koorn-Molen ende Ros-Molen tot Werckendam nu aenstaende Mey uyt haer Huur sullen wesen: Die genegen is, deselve weder in te huren, adressere sig aen den Schout tot Werckendam, of in den Haeg aen de Nots. Willem van den Berg."

Op het kaartdetail van 1769 in de collectie Hingman is een grondzeiler te zien. Dat zou er dan op kunnen duiden dat er een grondzeiler stond vóór of i.p.v. de wipstellingmolen.
de red. NSR
nog waarneembaar
Molensteen nabij voormalige molenplaats.