bouwjaar
verdwenen
De meestoof werd in 1937 afgebroken maar was al sinds 1889 niet meer in bedrijf.
geschiedenis

Volgens het kohier van verponding over het jaar 1732 telde Stad aan 't Haringvliet één meestoof.

1762-1834:

Willem Johannisz Braber leefde van 1762-1834 in Stad aan 't Haringvliet. Diens vader en later Willems broer waren landbouwer op boerderij 'Melklust' aan de Molendijk op Stadt. Willem was koopman, schepen, kerkmeester (1809-1820), secretaris-kerkvoogd (1820) en was op enig moment representant van de eigenaren van de meestoof. De stoof was collectief bezit van landbouwers en particulieren. Uit notariële akten blijkt dat delen 1/32, 1/16, 1/8 van de meestoof werden gekocht en verkocht. 

Bron:genealogie (den)Braber, zes eeuwen geschiedenis van het Flakkeese geslacht (den) Braber; 

Informatie van Marja Mulder-Faassen, 2024.

 

 

27-05-1824: Opregte Haarlemsche Courant, 
Een ZESTIENDE PORTIE in de MEESTOOF, te Stad-aan-'t-Haringvliet, gequoteerd No. 67.
Nadere informatien opzigtens de aanvaarding zoo der Bouwwoning, Braak-, Wei- en Bouwlanden, als anders meer, zijn te bekomen bij den Notaris Mr. S. PL Anemaet Pz. voornoemd, bij wien ook de Conditien ter lezing liggen en men zich ter bekoming van gelden kan adresseren. .

 

30-01-1838: Rotterdamsche courant

Eene ZESTIENDE PORTIE in de MEESTOOF, te Stad aan 't Haringvliet, Kadastraal n.° 465. Alles breeder bij Biljetten omschreven en behoorende tot den Boedel van wijlen Beye Zwaanhil en Lydia van Putten, in der tijd Echtelieden, gewoond hebbende en overleden te Stad aan 't Haringvliet voornoemd. De Bewijzen van Eigendom en Veilconditiën liggen dagelijks ter visie een Kantore van bovengenoemden Notaris DE VRIES, te Middelharnis.



13-11-1851: Nieuwe Rotterdamsche courant : staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad, 
Stad aan 't Haringvliet, 9 November.
Heden avond ontstond er brand in de meestoof alhier.
Weldra was de brandspuit vau den Bommel aangekomen, die met de onze het vuur meester werd. De toren en eenige meekrap zijn een prooi der vlammen geworden. De brandspuiten van Middelharnis en Sommelsdijk, ons ter hulp gezonden, zijn derhalve buiten werking gebleven.

 

In 1859 werkten er negen arbeiders in de meestoof. De laatste molenaar die de rosmolen bediende was Stoffel Koningswoud (1835-1921). De paardenstal was binnen in de stoof.

 

12-05-1872: Weekblad van Voorne, Putten, Overflakkee en Goedereede, vijfde jrgng

Openbare Vrijwillige Verkooping, Notaris C. de Vries te Middelharnis, als gelaste van zijnen principaal, zal op Maandag den 27 Mei 1872 bij opbod en 10 Junij daarna bij afslag, beide dagen des namiddags twee ure, im het Logement van M. de Wagter te Stad aan ;t Haringvliet, in het openbaar verkoopen: Een Zestiende Portie in de Meestoof: Stad aan 't Haringvliet.