bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis
Op 7 september 1595 werd voor de erfpachtsom van 4 pond 10 schelling een windbrief (het recht om een molen te mogen bouwen en exploiteren) voor een runmolen te Alkmaar, buiten de stad, aan de oostzijde, verstrekt aan Gerrit Jansz., poorter van Alkmaar.
Bron en algemene informatie: www.gahetna.nl, index Grafelijkheidsrekenkamer: windrechten (molens).

De molen is dus niet al gebouwd in of voor 1572 zoals H. Voorn verondersteld (zie onder).
-----

"Windrunmolen opgeregt 1595 't Alkm."

Bron: Notities uit de reeckeningen van Johan Colterman, rentmeester-generaal van Kennemerlant ende Westvrieslant, 1603. Aantekeningen van Simon Hart, voormalig directeur van het Amsterdamse stadsarchief, onderzoeker in de 1940-er en 1950-er jaren. Overgenomen door J.W. van Sante, archivaris in de 1950-er en 1960-er jaren, gemeentearchief Zaanstad.
Ron Couwenhoven, 15 nov. 2019.
-----

Molen de Bul was een standerd-runmolen.
Nadat in de molen meerdere malen brand was ontstaan, werd hij op 25 juli 1657 bij felle oostenwind geheel is de as gelegd. De vonken stoven tot een tuin in de Nieuwesloot, en in de omgeving van de molen werden veel daken nat gehouden om brand te voorkomen.
De negen participanten verzochten de burgemeesters tot nieuwbouw van de molen, maar wel een hogere molen, achtkant van vorm en met beplanking bedekt, staande op een stenen onderbouw van 3 moppen dik. De buren waren het er niet mee eens, want zij wilden dat de molen tot aan de kap van steen moest zijn vanwege de veiligheid om brand te voorkomen.
De participanten voegden naar aanleiding van het verzet meerdere veiligheidsmiddelen toe, en zeiden dat als ze een molen geheel van steen moesten bouwen, zij niet konden markten en handelen tegen hun mededingers in Zaandam en Amsterdam. Op 13 december 1657 maalde de nieuwe door Pieter Pietersz gemaakte, achtkante molen.

Bron: "De Molens van Alkmaar", C.W. Bruinvis 1905.
Julius D. Meijer, 11 aug. 2016.