bouwjaar
verdwenen
1353 - 1354 (Molen op de Burgwal)
geschiedenis
Op 23 juni 1353 verleende (verkocht) Jan van Henegouwen aan de Stad Gouda het windrecht tegen jaarlijkse betaling van '50 seconden hollands'. Gouda mocht zo veel molens bouwen als hen 'tot nut der stede goed dunkt' hetzij binnen de veste of daarbuiten voor zover de vrijheid van de Stad Gouda strekte. Hierbij werd het eigendom van twee grafelijke windmolens die binnen (de vrijheid van) Gouda stonden overgedragen aan de Stad. De derde grafelijke 'Molen op de Burgwal' zou binnen een jaar worden afgebroken. De drie molens waren korenmolens.

bron: Nederlandsch placaat- en rechtskundig woordenboek, III. deel, Amsterdam 1793, blz. 133 (op books.google.nl).
-----

Een voorloper van het latere kasteel van Gouda werd in opdracht van de graaf Jan van Blois gebouwd in de jaren 1361 - 1384. De stad Gouda had al stadsmuren en verdedigingswallen en een 'mottekasteel' gebouwd door de heren Van der Goude en afgebroken voor 1300 (...). Deze 'motte' lag meer in het centrum van de stad, nabij de St. Janskerk. bron: wikipedia.

Op basis van de beschrijving in wikipedia kan met 'Burgwal' de wal rond het afgebroken mottekasteel bedoeld zijn. Deze wal kan dan globaal ter plaatse van de nog bestaande Molenwerf gepositioneerd worden en de in 1353 - 1354 afgebroken molen vormt dan mogelijk de basis voor deze straatnaam. Het mag duidelijk zijn dat deze speculaties nadere onderbouwing behoeven.

Voor de positionering van de molen is vooralsnog de huidige straat Molenwerf genomen, de exacte standplaats van de molen is niet bekend.